Cosplay

Kumakumaconiin saa tulla pukeutuneena cosplay- tai rooliasuun.

Pukuhuoneet

Tapahtumapaikalla ei käytössä ole pukuhuoneita kävijöille. Vaatteet voi vaihtaa pikaisesti WC-tiloissa, mutta pyydämme tällöin huomioimaan myös muutkin kävijät. Vessoihin ei saada mennä meikkaamaan eikä niissä saa suihkuttaa hiuslakkaa.

Cosplaykilpailuun osallistuville on varattu pukuhuone.

Asejäljitelmät

Jos asuun kuuluu teräase (miekka, veitsi, keihäs…), se ei saa olla leikkaava. Ampuma-asejäljitelmien tulee olla selkeästi merkitty merkkausteipillä. Aseen piippu tulee olla teipattu umpeen punaisella merkkausteipillä vähintään 2cm matkalta. Joko kahvassa tai perässä tulee olla selkeä punainen merkkiteippaus, joka erottuu myös aseen ollessa kiinni puvussa. Asejäljitelmissä lippaiden kuuluu olla tyhjät. Muovikuula-aseiden tapauksessa kuuluu jättää myös akku tai kaasu pois.

Älä tuki kulkuväyliä

Cosplayasuja ei saa valokuvata käytössä olevilla kulkuväylillä, esim. portaikossa tai kapeilla käytävillä. Jos asuusi kuulu iso proppi, joka haittaa sinun tai muiden kävijöiden liikkumista conissa, se täytyy jättää säilytykseen.

Kaikki tapahtuman cosplayta koskevat kysymykset voi lähettää cosplayvastaavalle paivi.asikainen89@gmail.com

Mitä on cosplay?

Cosplay on harrastus, jossa pukeudutaan kuvitteellisiksi henkilöiksi esimerkiksi peleistä, animaatioista, sarjakuvista, TV-sarjoista ja elokuvista. Cosplayssa voi pukeutua myös kirjojen henkilöiksi, bändien jäseniksi tai näyttämötaiteen hahmoiksi.

Sana ”cosplay” tulee englanninkielen sanoista ”costume” – puku ja ”play” -leikki/peli. Cosplayasulla on aina lähdemateriaali. Asua ei suunnitella itse, vaan puvussa pyritään jäljittelemään mahdollisimman tarkasti hahmoa, jota se esittää. Cosplayssa erilaisia asuja on lukematon määrä koulupuvuista futuristisiin haarniskoihin, käyttövaatteista historiallisiin mekkoihin. Cosplayasuun voi kuulua puvun lisäksi peruukki, piilolinssit ja maskeeraus. Asuun voi myös kuulua proppi, eli hahmolle tunnusomainen esine. Proppi voi olla esimerkiksi miekka, ase, kirja, peliväline tai vaikka pehmolelu.

Cosplay on fanittamisen muoto ja cosplayaajilla on yleensä kiintymyssuhde hahmoihin, keitä he esittävät. Pukuaiheet valitaan itse. Hahmo ja hänen taustatarinansa tunnetaan tarkasti. Vaikka cosplayaaja kantaa hahmon olemusta, hän harvemmin voimakkaasti eläytyy valitsemansa hahmon rooliin.

Suomessa cosplayta voi nähdä varmiten aasialaisen ja länsimaalaisen populaarikulttuurin tapahtumissa. Yleisesti näitä tapahtumia kutsutaan coneiksi. Con on lyhenne englanninkielen sanasta ”convention” – kokoontuminen. Coneissa cosplayasuja valokuvataan ja itse valmistetulla puvulla voi osallistua cosplaykilpailuun.

Sosiaalinen ilmapiiri on tärkeä osa harrastusta. Cosplaypukujen avulla voi löytää muita samasta sarjasta kiinnostuneita henkilöitä ja näin saada uusia ystäviä. Cosplayta harrastetaan ympäri maailmaa ja sillä on kaikenikäisiä harrastajia. Osa harrastajista valmistaa pukunsa itse, mikä tekee cosplaysta erinomaisen käsityöharrastuksen. Cosplayasuja voi myös ostaa niiden myymiseen erikoistuneista kaupoista.