Cosplaykilpailu

Paikkalippujen jako klo 13:00 alkaen

Ilmoittautuminen klo 12:00-13:15
Kilpailu klo 14:00-15:00

Kumakumaconissa kisataan perinteinen cosplaykilpailu. Kilpailuun käydään ilmoittautumassa paikan päällä Kumakumaconin infotiskillä. Tämä tarkoittaa, ettei kilpailuun voi ilmoittautua etukäteen.

Kilpailu sisältää pukutuomaroinnin ja lavaosuuden ilman esitystä.

Säännöt

 • Cosplaypuvun lähde saa olla animaatio, sarjakuva, elokuva, videopeli tai TV-sarja. Myös pukeutuminen bändien jäseniksi ja muusikoiksi on tässä kilpailussa sallittua. Voit pukeutua kirjan henkilöksi, jos hahmosta löytyy selkeä kuva esim. kansitaiteessa. Taidekirjojen kuvitus ja näyttämötaiteen hahmot ovat sallittuja.
 • Lähdemaarajoitusta ei ole.
 • Cosplayasun lähteen kuuluu olla lisensioitu sarja, eli esim. kaverin luoma sarjakuvahahmo ei kelpaa cosplaykilpailuun, eivätkä itse keksityt hahmot.
 • Hahmosta tai tämän vaatteista tehdyt versioinnit, esim. fanart tai steampunk -versio, eivät kelpaa kilpailuasuksi.
 • Hahmosta täytyy löytyä selkeä kuva internetistä, jossa puku näkyy kokonaan edestä ja värillisenä. Jos tällaista kuvaa ei löydy internetistä, cosplaykilpailija on velvollinen tuomaan käyttämänsä lähdekuvan paikan päälle itse. Aiheesta lisää kohdassa Lähdekuva.
 • Cosplaykilpailuasun täytyy olla itse valmistettu, josko pienimuotoinen avustus puvun teossa on sallittua. Ostopuvut, lainassa olevat asut tai äidin/kaverin yms. tekemät asut eivät ole sallittuja kilpailussa.
 • Cosplaykilpailuasun täytyy olla kilpailijan itsensä päällä.
 • Valmiita osia puvusta saa olla noin 20 prosenttia (esim. kengät, peruukki, hanskat).
 • Puvulla saa olla kilpaillut aikaisemmin, mutta puku ei saa olla sijoittunut aikaisemmin.
 • Kilpailuun saa osallistua yksin tai max. kolmen hengen joukkueena. Joukkueen jäsenten cosplayasujen täytyy olla samasta sarjasta ja samasta tuotantokaudesta.
 • Cosplayasun täytyy noudattaa Suomen lakeja.
 • Jos asuun kuuluu teräase (miekka, veitsi, keihäs…), se ei saa olla leikkaava. Ampuma-asejäljitelmien tulee olla selkeästi merkitty merkkausteipillä. Aseen piippu tulee olla teipattu umpeen punaisella merkkausteipillä vähintään 2cm matkalta. Joko kahvassa tai perässä tulee olla selkeä punainen merkkiteippaus, joka erottuu myös aseen ollessa kiinni puvussa. Asejäljitelmissä lippaiden kuuluu olla tyhjät. Muovikuula-aseiden tapauksessa kuuluu jättää myös akku tai kaasu pois.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen tapahtuu Kumakumaconin infotiskillä.

Ilmoittautumisen yhteydessä kilpailija saa lomakkeen, johon täyttää kisaajatiedot. Lomake annetaan cosplayvastaavalle tuomaroinnin alkaessa. Suosittelemme kilpailijoita saapumaan mahdollisimman pian ilmoittautumiseen ja siirtymään sieltä tuomarointiin, jotta lopussa ei synny ruuhkaa ja kilpailu ei pääse viivästymään. Cosplaymammat ja cosplayvastaava opastavat teitä koko kilpailun ajan.

Kilpailijalla saa olla mukanaan avustaja/henkinen tuki. Avustaja/henkinen tuki ei saa osallistua tuomarointiin.

Lähdekuva

Tuomarointia varten kilpailuasusta etsitään lähdekuva internetistä. Suosittelemme kilpailijoita tekemään kilpailun kulusta helpompaa tuomalla itse lähdekuvan asustansa. Näin kilpailija myös varmistaa, että tuomaroinnissa käytetään juuri oikeaa lähdekuvaa kilpailuasusta. Kilpailija voi näyttää lähdekuvaa esim. sarjakuvasta, tulosteesta tai pienestä julisteesta. Lähdekuvan voi tallentaa puhelimeen tai tablettiin. Omia piirroksia tai fanitaidetta emme hyväksy lähdekuvaksi.

Lähdekuvan täytyy olla värillinen ja siinä täytyy näkyä suurin osa asua edestä ja hahmon pää + kampaus. Ihanteellista olisi saada tuomariston käyttöön kuva, jossa näkyy myös asun selkäpuoli.

Lähdekuvana ei voi käyttää cosplayvalokuvaa. Jos kilpailuasulle ei löydy minkäänlaista lähdekuvaa, puvulla ei valitettavasti voi kilpailla Kumakumaconin cosplaykilpailuissa.

Tuomarointi

Tuomarointi tapahtuu erillisessä tilassa, jossa läsnä ovat vain tuomarit ja kilpailija. Tuomarointiin saattaa joutua jonottamaan. Tuomariston jäsenet saattavat katsoa asuja hyvin läheltä ja esittävät kysymyksiä koskien mm. puvun valmistusta ja hahmovalintaa. Tuomaroinnissa puhutaan suomea. Aikaa on varattu noin 5 minuuttia per kilpailija.

Tuomariston jäsenet julkistetaan lähempänä tapahtumaa.

Lavaosuus

Lavaosuudessa (ohjelmassa nimellä cosplaykilpailu) kisaajat nousevat lavalle ilmoittautumisjärjestyksessä yksitellen. Lavalla saa pienimuotoisesti esiintyä, mutta poseeraaminen riittää. Emme järjestä kilpailijoille yksilöllisiä taustamusiikkeja. Lopuksi kaikki kilpailijat saapuvat lavalle ryhmäkuvaan. Tuomaristo ei arvostele lavaosuutta.

Palkinnot ja palkintojenjako

Palkinnot jaetaan lavaosuuden jälkeen kolmelle parhaalle puvulle.

Pukuhuoneet

Pukuhuoneena toimii PRINTTI

Cosplaykilpailijoille on varattu huone vaatteiden vaihtamista ja huoltamista varten. Ylimääräiset henkilöt ja tarpeeton oleskelu tilassa on kielletty. Huoneesta löytyy mm. silitysmahdollisuus ja korjaustarvikkeita. Tilassa saa suihkuttaa hiuslakkaa.

Opastus lavaosuuteen ja palkintojenjakoon, ja cosplaykilpailun kokoontumispaikat käydään läpi kaikkien kisaajien kanssa kilpailupäivänä. Cosplaykilpailun aikataulut tarkentuvat lähempänä tapahtumaa.

Kaikki tapahtuman cosplayta ja cosplaykilpailua koskevat kysymykset voi lähettää cosplayvastaavalle paivi.asikainen89@gmail.com